A Szent István Tudományos akadémia tagja lett Perendy László piarista szerzetes

perendy_l

Perendy László piarista szerzetes, akit a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagjai közé választott, 2022. március 7-én tartotta meg székfoglaló előadását a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében „A teremtés szépsége. A Szentírás első fejezetének értelmezése az ókeresztény korban“ címmel.

A laudációt Kocsis Imre, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora, az Újszövetségi Szentírástudományi Tanszék vezetője tartotta.

A Szent István Tudományos Akadémia – 2004-ig Szent István Akadémia – a Szent István Társulat Tudományos és Irodalmi Osztályából 1915-ben alakult katolikus tudós társaság, amely „a Magyar Tudományos Akadémiával egyenrangú, önálló tudományos akadémiaként szerveződött meg”. Tagjai ugyanúgy használhatták az akadémikus címet, mint az MTA tagjai.

Az Akadémia a két világháború közötti időszakban élte virágkorát. az ekkor elhangzott előadások nagy része nyomtatásban is megjelent. A Magyar Tudományos Akadémia tagjainak jelentős része egyben a Szent István Akadémiának is a tagja volt.

1951-ben politikai nyomásra megszűntették működését. A rendszerváltást követően, 2003-ban alakult újjá. Kánonjogi értelemben tudományos testület, hivatalos nyilvános egyházi társulás, amelynek fővédnöke Magyarország mindenkori prímása. Az Akadémia célja, hogy a katolikus tudósok társulásaként, szakosztályainak megfelelően mozdítsa elő a tudományosságot a keresztény értékrend szellemében.  

Az Akadémia alapszabályát Erdő Péter dolgozta ki, és javaslatára az akadémia mindenkori taglétszámát százban határozták meg. Közülük nyolcvan rendes tag, tíz tiszteletbeli, tíz pedig külföldön élő magyar tudós.

Az Akadémia tagjai voltak korábban többek között Schütz Antal, Balanyi György, Biró Vencel, Friedreich Endre, Sík Sándor, Suták József és Vörös Cyrill piarista szerzetesek.

Piarista Rend Magyar Tartománya

Képek: Ruppert József SP