Megkezdődtek a balatonberényi vitorlástáborok

img_4608

A berényi községi strandon került sor a Piarista Vitorlás Egyesület szezonnyitó, vitorlabontó ünnepségére, amelyen a település vezetői mellett részt vett Soltész Miklós államtitkár és Móring József Attila kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője.

A megnyitó elején Zsódi Viktor piarista atya kiemelte, az ember a Bibliából tanulta meg, hogy Isten gondviselése kísér minket a habok között is: „Lenyűgöznek a nagy távolságok, megilletődve tapasztaljuk a hullámok erejét, és közben talán azt éljük át megrendítő közvetlenséggel, hogy életünket is hatalmas erők alakítják, hogy a lét egészéhez képest kevesek vagyunk. Az emberiséget hallatlan erőfeszítésre késztette a vizek meghódításának vágya. Ahhoz, hogy a vizeket legyőzzük, magunkban is le kellett győznünk a gyávaságot, a gőgöt, a lustaságot, az önzést. Jézus Egyházának és minden keresztény közösségnek jelképe a hajó, amely hánykolódik, de nem süllyed el. Kérjük Istent, hogy adjon egész életünkre jó hajózást, viharban hitet, szélcsendben hűséget, jó és rossz időben testvéri összetartozást!”

Móring József Attila országgyűlési képviselő úr „Jó szelet!” és tartalmas, élményekben gazdag napokat kívánt minden táborozónak. Hangsúlyozta, hogy ezek a táborok az új barátságok és az igazi közösségépítés helyszínei lehetnek.

Soltész Miklós államtitkár, aki maga is a rend öregdiákja és piarista vitorlástúrák résztvevője volt felidézte iskolai élményeit és a vitorlás sport fontos összetevőit emelte ki a fiatalok számára. Nélkülözhetetlennek nevezte az együttműködést és a kölcsönös segítségnyújtást egymás és mindenki felé megélni, valamint a felelősség elsajátítását a társadalom egésze felé.

Az államtitkár – aki ifjúsági válogatott vitorlázó volt – a diákokkal közös hajóban vitorlát bontott és vízre szállt, segített oktatni a fiatalokat.

A nyár alatt 8 héten át összesen több, mint 200 gyerek érkezik a táborba a piarista iskolákból, hogy megtanulják a vitorlázás alapjait vagy gyakorolják a korábban tanultakat. A táborokban vegyes érkeznek az iskolákból 7-12. évfolyamosok, így az élmények mellett új barátságokkal gazdagodva térhetnek majd haza.

Zsódi Viktor Sch.P.