A generális atya levele mindazoknak, akik a piaristákkal kapcsolatban állnak

Pedro Aguado generális atya

Az alábbiakban a júliusban megválasztott új generális atyának és a generálisi kongregációnak az üdvözlő levelét tesszük közzé, amelyet a piarista tanároknak, munkatársaknak, a szü

 

MINDAZOKNAK, AKIK A PIARISTA JELENLÉTET SZOLGÁLJÁK,
A PIARISTÁKHOZ TARTOZNAK
KEGYELEM ÉS BÉKESSÉG ATYÁNKTÓL, ISTENÜNKTŐL!

 

Kedves Barátaink, Testvéreink!

Talán tudjátok, hogy a Piarista Rend most tartotta Peralta de la Salban, alapító atyánk, Kalazanci Szent József szülőfalujában (Spanyolországban) a 46. egyetemes káptalanját. Erre a legmagasabb szintű, hatévente esedékes rendi összejövetelre a világ minden tájáról érkeztek piaristák, hogy kiértékeljük a közelmúltat, megtervezzük a jövőt, s megválasszuk a rendi vezető testületet, melynek megbízatása 2015-ig szól.

Az egyetemes káptalan minket választott be a Generálisi Kongregációba, és ránk bízta a felelősséget, szolgáljuk, kísérjük, segítsük rendünket fejlődésének útján. Mi pedig készségesen és odaadással vállaljuk el ezt a megbízatást. Szolgálatunknak ezekben az első napjaiban mindnyájatokhoz szeretnénk szólni, akik lehetővé teszitek, hogy ma is megvalósuljon az a fajta segítségnyújtás, amelyet Kalazanci Szent József kezdett el, és részesei vagytok sok ember életének bontakozásában.

Mindnyájatokhoz fordulunk, akik piarista óvodákban, iskolákban és kollégiumokban dolgoztok, akik plébániáinkon tevékenykedtek, akik a piarista nevelőotthonokban működtök, a piarista megtelepedéseket segítitek, s akik bármilyen formában a piarista nevelést és intézményeinket támogatjátok. Gondolunk rátok, rendtársaink és piarista világi munkatársaink, akik bár különböző életállapotban éltek, mégis közös felelősséget vállalva, s egyre mélyebb egységben végzitek a piarista nevelői és oktatói küldetést. Mindnyájan együttműködtök ebben a közös szolgálatban: tanárok, kollégiumi prefektusok, iskolapszichológusok, osztályfőnökök és hitoktatók, irodai munkatársak és egyéb alkalmazottaink. Mindig öröm tölt el minket, amikor arra gondolunk, hogy közületek nagyon sokat nem pusztán foglalkozásként végzitek, hanem hivatásként élitek meg, amit tesztek. Rádöbbenünk arra, hogy a piarista küldetés mint szerzetesek és világiak közös küldetése nagyon sokak életének és önazonosságának szerves részét képezi. Köszönetet mondunk miden erőfeszítésetekért, odaadásotokért és jó szándékotokért. Mi pedig biztosítunk benneteket elkötelezettségünkről mindenfajta piarista jelenlét mellett: szeretnénk mellétek állni, bátorítani tevékenységeitekben és lehetőségeinkhez mérten támogatni mindazt a jót, amibe belevágtok. Kalazancius atyánkhoz hasonlóan mi is biztatunk benneteket, hogy egyre mélyebben köteleződjetek el, törekedjetek egyre jobban növekedni piarista nevelői hivatásotokban, egyre személyesebben érezzétek magatokat az „igazság munkatársainak".

Azután minden barátunkhoz, testvérünkhöz és közösséghez fordulunk, mindnyájatokhoz, akik a Piarista Renddel együtt osztoztok a piarista karizmában, küldetésben és lelkiségben. A Piarista Testvériségekhez, a különféle piarista csoportokhoz és piarista keresztény közösségekhez, mindazokhoz, akik személyesen elköteleződtetek a piarista karizma mellett, s kapcsolódásotokat mint sajátos ajándékot a Piarista Rend hivatalosan is elismeri. Hálát adunk az Úristennek, aki tervekkel, elhatározásokkal, lehetőségekkel teli új fejezetet kezdett írni a Piarista Rend évszázados történelemkönyvébe. Ígérjük, hogy mellettetek fogunk állni, hordozunk benneteket, és arra kérünk titeket, hogy egyre mélyebbre hatoljatok mindabban, amit együtt felfedezünk, növekedjetek önazonosságotokban, és élvezzétek a köztünk megvalósuló testvéri közösség, a kommunió gyümölcseit.

Hozzátok is szeretnénk szólni, gyerekek és fiatalok, mindazok, akik iskoláinkba jártok, akik plébániáinkhoz és templomainkhoz tartoztok, vagy nevelőotthonainkban éltek. Most egyelőre nagy szeretettel köszöntünk benneteket, és ígérjük, hogy írunk egy levelet, külön csak nektek, tanáraitokat, nevelőiteket pedig kérjük, hogy juttassák majd el hozzátok.

A Piarista Rend továbbá szeretne nagy szeretettel fordul mindnyájatokhoz, akik a piarista jelenlétet éltetitek, képviselitek, rendünk és intézményeink emlékét elevenen tartjátok. Gondolunk itt a családokra, akik gyermekeik nevelését iskoláinkra bízzák, öregdiákjainkra, valamint mindazokra, akik Kalazancius emlékét olyan helyeken is éberen őrzik, ahol már nem lehetünk jelen. Köszönetet mondunk nektek a belénk vetett bizalomért és szolidáris szeretetünkről biztosítunk benneteket.

Mindnyájatokat nagy szeretettel köszöntünk tehát, és felajánljuk nektek szolgálatunkat, hogy karöltve dolgozhassunk a piarista rend, a piarista közösségek, iskolák és egyéb jelenléti formák növekedésén, hogy azok szerint az értékek szerint tudjunk élni, amelyekre nevelni szeretnénk, s amelyeket Kalazancius atyánk hagyott ránk örökségül és feladatként.

Ölelünk mindnyájatokat, az Úr áldása legyen rajtatok!

Peralta de la Sal, 2009. július 22.

 

 

A Piarista Rend Generálisi Kongregációja:

Mateusz Pindelski, Olaszországért és Közép-Európáért felelős asszisztens,
Miguel Giráldez, Spanyolországért felelős asszisztens,
Sergio Fernando Hernández, Amerikáért felelős asszisztens,
Pierre Diatta, Afrikáért és Ázsiáért felelős asszisztens,

Pedro Aguado, generális atya.