„A Te szavadra…” – Segítő fiatalok Sátoraljaújhelyen

Idén nyáron első alkalommal hirdette meg a Kalazancius Mozgalom (KM) a Sátoraljaújhelyi Piarista Jelenléthez kapcsolódó, a társadalmi felelősségvállalás jegyében szervezett táborát. A KM csoportok diákjai és egyetemistái augusztus első hetében segítették közel harminc, 7 és 12 év közötti, sátoraljaújhelyi tanodás gyermek napközis táboroztatását és ezzel párhuzamosan a cigánytelepi lakások felújítását.

A sátoraljaújhelyi Piarista Tanoda gyermekei számára a nevelők nyaranta több hétre szerveznek rendszeresen tábori turnusokat, szünidős programokat. A szervezők és a résztvevő fiatalok a szegénynegyed szobáinak renoválását, festését és a környék rendezését az érintett gyerekek táboroztatásával összekapcsolva idén nagy vállalásba fogtak, amelyhez pályázati forrásokra és önkéntes munkavállalókra volt szükség. Ehhez a projekthez csatlakoztak most néhány napra a tartomány más településeiről a Kalazancius Mozgalomban tevékenykedő szerzetesek és a KM-es fiatalok, összesen 40 fő.

A fiatalok hamar megtalálták a rájuk bízott gyerekekkel a hangot. A tábor első napján a kisebbek a közös tablóra pecsételt színes tenyérlenyomatukkal máris szentesítették, hogy velük tartanak majd a hét elkövetkezendő napjaiban is.

A szervezők színes programokkal készültek. Az első napi ismerkedős játékok és beszélgetések után élve a környék adta természeti adottságokkal kirándultak a Zempléni-hegységbe, eljutva Rudabányácska település ritka szépségű Smaragdvölgy pihenőparkjába. A napról napra jobban összekovácsolódott tábori közösségben megnyílt a lehetőség és az igény is megszületett a társasjátékokra és az együttes alkotómunkára, kézműves foglalkozásra. Készültek piarista motívumokkal díszített egyedi pólók, de kinél-kinél harsány színekkel festve a rajongott sportolók vagy a szeretett családtagok nevei is felkerültek a fehér felsőkre. A kürtőskalács-sütés közben koncentrációt, fegyelmet és egymásra figyelést tanultak a gyerekek és a végén többszörös örömet jelentett a saját munkájuk eredményét ízlelni. Az igazi csemegét mégis az utolsó nap tartogatta: vidám, önfeledt vízicsatát a tanoda udvarán és mindenkinek két vakmerő kört, felejthetetlen csúszást a Zemplén Kalandpark bobpályáján. A programok megvalósulását a Pro Filii Alapítvány is támogatta.

A pedagógusok egy alkalommal a gyermekek szülei számára is kezdeményeztek találkozót. Szalmakalap- és vászontáska díszítő workshop keretében beszélgettek a gyermekek lehetőségeiről, jövőképéről is.

 

A napközi mellett az önkéntes ifjak, főként a fiúk arra is vállalkoztak, hogy segédkeznek a telepi házak felújításában. A négy nap alatt a táborozó gyermekek otthonaiban és rászoruló időseknél is nagy munka zajlott. Öt lakószoba újult meg: gletteltek, csiszoltak és festettek a fiúk, illetve az egyik lakóház szigetelést és álmennyezetet kapott, ezzel hozzásegítve a családot ahhoz, hogy két gyerek visszakerülhessen családjához. Emellett pedig kitakarították és rendbe rakták a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztő központ Wáberer alapítványi ház közösségi helyiségét. A szeméttelepről mintegy nyolc konténernyi szemetet hordtak el.

Szabó László piarista atya szavaival önkénteseink tették, amit tehettek: „Megsimogatták a világot ott, ahol fáj neki.”

KM Kommunikáció

Képek: Berky Bence

Képes beszámoló