A piarista rend generálisi asszisztenseinek bemutatása

piarista_generalis_es_asszisztensei

A január 20. és február 11. között Mexikóban zajló 48. Egyetemes Káptalanon megválasztották a következő hatéves ciklus generálisát és a négy asszisztenst.

Pedro Aguado generális munkáját négy asszisztens segíti:

Európáért felelős asszisztens – Carles Gil i Saguer SP
Amerikáért felelős asszisztens – Julio Alberto Álvarez Díaz de la Cruz SP
Afrikáért felelős asszisztens – Félicien Mouendji Massongo SP
Ázsiáért felelős asszisztens – Urbán József SP

Carles Gil (46) a spanyolországi Barcelonában született. 21 évvel ezelőtt lépett be a piarista rendbe, majd 2014-ben szentelték pappá. A katalán provincia tagjaként volt tartományi asszisztens, az elmúlt időszakot pedig Dakarban (Nyugat-Afrikai Rendtartomány) töltötte tartományi asszisztensként. Pedro Aguado piarista rendfőnök 2015-ben a „Kilépő piarista rend” projekt koordinátorává nevezte ki.

Julio Alberto Álvarez (39) a mexikói Pueblában született. 19 évvel ezelőtt tett fogadalmat a piarista rendben, ahol 10 évvel ezelőtt szentelték pappá. Az amerikai asszisztenssé történő megválasztását megelőzően tartományi asszisztensként, növendéknevelőként és házfőnökként is dolgozott. Több alkalommal segítette az újonnan örökfogadalmat tett szerzetesek Olaszországban és Spanyolországban megtartott kurzusát. Julio atya vezette a 2020 decemberében tartott „Kalazancius összeköt bennünket” c. nemzetközi online szerzetesnövendék-találkozót.

Félicien Mouendji Massongo (49) Ebodie városában született Kamerunban. 21 évvel ezelőtt tett fogadalmat a piarista rendben, ahol 15 évvel ezelőtt szentelték pappá. A Közép-afrikai Rendtartományban tartományi asszisztens és növendéknevelő is volt. 2019-től a Közép-afrikai Provincia Kongói Vikariátusának elöljárója, 2021-től a novíciusok magisztere. 2020 óta tagja az Itaka-Escolapios állandó tanácsadó testületének

Félicien Mouendji Massongo SP

Urbán József (57) Budapesten született. 36 éve tett fogadalmat és 29 éve szentelték pappá. Volt iskolaigazgató, a növendékek magisztere, tartományfőnöki asszisztens és magyarországi tartományfőnök. A 2015-ös egyetemes káptalanon választották meg először Ázsiáért felelős asszisztensnek, 2019 óta pedig az indiai viceprovincia vezetője is. 2018 óta „Kilépő piarista rend” projekt tagja.

Piarista Rend Magyar Tartománya