Hitre, tudásra – Jubileumi kiállítás nyílt Szegeden

img_2189

Háromszáz évvel ezelőtt kezdte meg működését a piarista rend Szegeden. A jubileumi év alkalmából Hitre, tudásra. A piaristák 300 éve Szegeden címmel kiállítás nyílt a Dóm Látogatóközpontban.

Az ünnepi megnyitón a Dugonics András Piarista Gimnázium igazgatója, Jusztinné Nedelkovics Aliz köszöntőjében úgy fogalmazott: „ez a kiállítás, az itt látható emlékek segítenek felidézni az iskola életének mozzanatait. Az apró tárgyak, mind egy-egy életről mesélnek, közelebb hozzák a múltat. Eszünkbe juttatják mindazokat, akik nekünk mintát adva, a 300 év alatt megfordultak Kalazancius szegedi iskolájában: diákként, tanárként vagy akár barátként! …Feladatunk pedig, a jövőbe tekintve elődeinkhez hasonlóan fennmaradót alkotni, hogy utódaink büszkén és példát véve rólunk kövessék és folytassák a Kalazanciusi utat.”

Kiss-Rigó László megyéspüspök beszédében kiemelte, hogy a piaristák 300 éves történelme Szegeden összefonódik a város történelmével, felbecsülhetetlen értéket adva szolgálatukkal Szeged városának.

Szeged mindig újraéledő város volt a történelem során. Ilyen a szegedi piarista iskola is: helye, épülete folyamatosan változott, alakult a várossal. S bár nincsenek „évszázados falak, elkoptatott padok, nem lehet, mutogatni termeket, ahol már ez-meg az a nagy ember, öregdiák is tanult” – fogalmazott Szakál Ádám tartományfőnök –, de az iskola történetét tárgyak is elmesélik, „olyan tárgyak, amik a saját identitásunkat erősítik. Viszont csak valamiről tudnak mesélni, az élő iskoláról. Ezek a tárgyak minket mondanak el, egyszerre utalnak az identitásra, Kalazanciusra, Szegedre, gyerekekre és egyszerre mutatják miben is élünk: iskolában, tanulásban, gyerekek és tanárok közötti történetekben.”

Koltai András, a kiállítás egyik kurátora rövid ismertetőjében elmondta, külön érdekessége a tárlatnak, hogy az első piaristák, épp a kiállítás helyszínére, a Szent Dömötör-templom mellé érkeztek 300 évvel ezelőtt. A tárlaton önmagukban is szép tárgyakat igyekeztek kiállítani, amelyek megmutatják mennyire fontosnak tartották a tanítást a piaristák. A kiállítás a piarista élettereken kalauzol végig: a templomban Kalazanci Szent Józsefet ismerjük meg, az igazgatói iroda megmutatja a korabeli irodák berendezését, a rendházban neves szerzetesek személyes tárgyait – étkészletek, pipák, könyvek – láthatjuk, az iskolában az elmúlt évszázadok oktatásában használt eszközökkel ismerkedhetünk meg, valamint a szegedi iskola különböző épületeivel, illetve híres cserkészcsapatával is.

A kétszáznál is több műtárgyat felvonultató tárlaton különleges ereklyetartókkal, kelyhekkel, miseruhákkal, egy 17. századi csillagászati órával, festményekkel, régi fizikai eszközökkel, az egész pénztörténetet átfogó éremválogatással, illetve több, mint 100 éves iskolai csoportképekkel és tablókkal is találkozhatunk. A tárlatról részletesebben itt olvashatnak honlapunkon.

A megnyitón közreműködtek a Dugonics Andrási Piarista Gimnázium diákjai. A kiállítás május 7-ig látogatható.

Piarista Rend Magyar Tartománya