Játékvezetés tudatosan – elindult a Kalazancius Mozgalom vezetőképzője

img_4567

Tevékeny hétvégével indult a Kalazancius Mozgalom idei csoportvezető-képzése. A tartomány hét iskolájából érkezett 10. évfolyamos diákok három napot töltöttek együtt közös tanulással.

A hétvége témája a mozgalom egyik fontos alappillérének elsajátítása, a tudatos játékvezetés volt, amelynek során megtanulhatták, hogy egyes játékok milyen célt szolgálhatnak egy közösség életében, és milyen feltételek mellett érdemes ezeket alkalmazni. Egyes játékokat feszültség levezetésre vagy az adott közösség integrációjára érdemes bevezetni, míg más játékok eszközei lehetnek egy mélyebb beszélgetésnek. A csoportvezető-jelöltek először a játékban résztvevőként figyelték meg a csoport helyzetét, hangulatát, majd a játékot követően moderált reflexió segítségével felismerték a játékok célját, és egyéb feltételeit. 

A három hétvégéből és egy intenzív képzési hétből álló csoportvezető-képzés első alkalmán a résztvevő jelöltek a játékvezetés révén megízlelhették a vezetői szerepet, amelyhez kapcsolódóan a figyelemmegosztás, helyzetfelmérés és analitikus gondolkodás és cselekvés elemeit is gyakorolták. Emellett a csoportvezető-jelöltek ismerkedtek a vezetői szerep lényegével és fontosságával, Kalazanci Szent József életével, amelyből számos inspirációt meríthetnek későbbi feladataikhoz, és beszélgettek a rájuk bízott korosztályoknál felmerülő kérdésekről.

A csoportvezető-képzést az elmúlt években Guba András SP, Kalmár Petra, Márkus Roland SP és Schmutzer Áron vezették. Mellettük idén első alkalommal segítette a tanulást négy egyetemista korú junior képző, Fábián Imre, Joós András, Jusztin Veronika és Takács Tamás.

Köszönjük, a résztvevőknek és a képzőknek, hogy együtt lehettünk, és közös tanulással, munkálkodással haladhattunk Kalazanci Szent József öröksége nyomán. Hamarosan találkozunk! “Viva Calasanz!”

A KM csoportvezető-képzés csapata