Megújul a sátoraljaújhelyi Piarista Kollégium

Piarista Kollégium (2021.)

Befejeződtek a sátoraljaújhelyi Piarista Kollégium külső felújítási munkálatai. A Piarista Rend Magyar Tartománya 330,95 millió Ft vissza nem térintendő támogatásból valósította meg a projektet. A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés előirányzata biztosította.

Kevés diák dicsekedhet azzal, hogy kollégiumi szobája eredetileg egy 17. században épült pálos kolostor szerzetesi cellája volt. De megtehetik ezt a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium lakói, akik hamarosan visszatérhetnek műemlék-kollégiumukba, mert az épület renoválásának első üteme a Széchenyi 2020 program keretében, az EFOP-4.1.5-16-2017-00061 pályázatból megvalósulhatott. A sátoraljaújhelyi piarista jelenlét legrégebb óta működő eleme – a templomi szolgálat mellett – a kollégium, amelyben kilencven hegyközi és bodrogközi középiskolás fiatal számára adunk otthont, hogy tanulmányaikat biztonságos, inspiráló és fejlesztő közösségben tudják végezni. Sokukat így olyan lehetőségekhez juttatjuk, amelyekhez egyébként nem férnének hozzá.

Felújítottuk az épület tetőszerkezetét, megvalósult a homlokzati és udvari nyílászárók cseréje, megújult a külső homlokzat, megtörtént a falak utólagos vízszigetelése, valamint a padlásfödém hőszigetelése. A kivitelezés közel másfél éves munkavégzést követően 2021. február végén zárult le. A felújítás során fokozott figyelmet kaptak a padlástér lakói, a védett denevérek is. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága közreműködésével az épületlakó denevérek nyugalmát egy védelmi háló kialakításával biztosítottuk.

A felújítás második üteme a nyár folyamán indulhat meg Magyarország kormányának 1,8 milliárd forintos támogatásával. A kollégium fejlesztésére és bővítésére azért van szükség, hogy korszerű és otthonos körülményeket tudjunk biztosítani az itt lakó fiataloknak. Fizikai tereinkkel azt is szeretnénk kifejezni, hogy egy világos, átlátható és együttműködésre hívó közösségben akarunk együtt tanulni tanítványainkkal. A felújított kollégiumépületben többek között fürdőszobával rendelkező lakószobák, világos folyosók, tanulásra és találkozásokra egyaránt inspiráló közösségi terek lesznek, az egészséges életvitelt konditerem is szolgálja majd.

 

Piarista Rend Magyar Tartománya