Petőfi piarista „bizonyítványa”

A budapesti piarista gimnázium anyakönyve az 1834/35-ös tanévről

Bizonyára sokak számára ismerősen csengenek Petőfi Sándor Deákpályám c. vesének sorai: "Diligenter frequentáltam iskoláim egykoron, secundába ponált mégis sok szamár professzorom." Nos, a piaristák éppenséggel a prima classisba ponálták, sorolták a 11 éves fiút, aki egy év után azonban elhagyta a pesti piár padjait. Vajon a budapesti piarista gimnázium anyakönyve Petőfi vitatott születési helyére is megoldást kínál?

Bár kicsit erős volna melldöngetve azt állítani, hogy Petőfi Sándor is a piaristák neveltje volt, hiszen csak az 1834/35-ös tanévben járt a pesti piárba, ki tudja, milyen hatások érték a hazafias lelkületű kegyes atyák között. Látható, hogy Petrovits Alexanderként lett anyakönyvezve, születési helyeként pedig Kiskőrös szerepel, de azért ne vegyünk rá mérget, hogy ezzel megoldottuk a Petőfi születési helye körüli polémiát. Az édesapja lakhelyeként például Szabadszállás van megadva.

Petőfi 11 évesen iratkozott be a gimnáziumba, és az első grammatikai osztályt végezte itt, nem túl fényes eredménnyel… Ahogy említettük, a piarista tanárokra nem illenek a költő fent idézett sorai, ugyanis nem a secundába, hanem a primae classisba sorolták, ez volt az eminensek utáni, második kategória. Az 1834/35-ös tanévben 194 diák tanult a pesti gimnázium első grammatikai osztályában, akik közül 51-en tartoztak az eminensek közé, 114-en a primae classisba, 17-en a secundaeba, 5-en a tertiaebe, illetve 7 magántanuló is volt. Az első félévben Petőfi az egyik legrosszabb tanuló volt, ugyanis 108. volt a primaeben, bár magyar nyelv- és irodalomból jobban teljesített és a 65. helyen állt. A II. félévre némileg javultak a tanulmányi eredményei. Vajon mi lett volna, ha még 5 évet ide jár?

A budapesti piarista gimnázium anyakönyve az 1834/35-ös tanévről


[Piarista kisokos] 300 éve együtt tanulunk – A Piarista Rend Magyar Tartománya megalakulásának 300. évfordulója alkalmából Tudtad-e? címke alatt megjelenő híreinkben számos kulturális érdekességet, történeti kuriózumot is feltárunk előttetek, hogy ezek segítségével is elmerülhessünk gazdag történelmünk érdekfeszítő bugyraiban. Ne maradjatok le az újdonságokról, kövessétek Facebook-oldalunkat! Ünnepeljük együtt a piarista közösséget!


Borbás Péter, Piarista Múzeum
Piarista Rend Magyar Tartománya