Piarista programok a NEK-en

letoltes_1

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetében számos szerzetesi program kerül megrendezésre. Ebben a cikkben összefoglaltuk a szerzetesi – köztük a piarista – programokat. 

A magyarországi szerzetesrendek számos programmal készülnek a NEK Családi Napra, ahol több, mint 20 sátorban várják a szerzetesek is a résztvevő családokat, fiatalokat. Szerzetesekkel van lehetősége beszélgetni azoknak, akik lelki beszélgetésre vágynak.  Ezt akár gyónás keretében, akár a meghallgatlak sátorban megtehetik. Ezen kívül a szerzetesi iroda Emberi Méltóság projektje is  bemutatkozik a rendezvényen. 13.25-től a Beszélgető sátorban találtok meg minket, ahol szerzetesek beszélgetnek Martí Zolival a szerzetesi hivatásról. Részletes programról ezen az oldalon lehet tájékozódni.

A Szent István téri vásárban számos szerzetesrend árusít szeptember 4-12 között. A vásár nyitvatartási ideje minden nap 10:00-21:00. 

Piarista szabadulóépület

Szabadulószobából rengeteg van Budapesten… Na de szabadulóépületből? Járj Szerb Antal vagy Pilinszky János nyomában és fedezd fel a piarista épület rejtett zugait! Nyomozz és fejtsd meg a rejtvényeket, de vigyázz: az időzített bomba kíméletlenül ketyeg! A programot 12 éven felülieknek ajánljuk és előzetes regisztrációhoz kötött a muzeum@piarista.hu címen Borbás Péter kollégánknál. 

Játékos, nyomozós, rejtvényfejtős ismerkedés a piarista renddel, Pest első gimnáziumának történetével, híres öregdiákjaival és magával az épülettel, egy szabadulószobás játék keretein belül. A kb. 1 órás programot alapvetően 12 éven felülieknek, 3-4 fős diákcsoportoknak vagy játékos kedvű felnőtteknek, illetve családoknak ajánljuk. A játékban való részvétel előzetes regisztrációhoz, illetve időpontegyeztetéshez kötött. Hétvégén 10 és 18h között, hétköznapokon pedig 15 és 18h között van lehetőség időpontot foglalni a szabad helyek függvényében. A piarista szabadulóépület program az alábbi időpontokban érhető el: 

  • 2021. szeptember 4. | 10:00 óra
  • 2021. szeptember 4-5. | 10:00-18:00 óra
  • 2021. szeptember 6-10. | 15:00-18:00 óra
  • 2021. szeptember 11-12. | 10:00-18:00 óra

Piarista atyák és tanítványaik nyomában

A séta nem csak a piarista atyák sírboltjait keresi föl, hanem legkiválóbb tanítványaikét is Vörösmarty Mihálytól Lotz Károlyig és Eötvös Lorándtól Antall Józsefig. A séták minden esetben a Fiumei úti sírkert főbejáratától indulnak. A túra időtartama 1,5-2 óra.

„Tudás és áhítat, szakemberség és pietás, matematika és Szentháromság. A piaristák az ÉS” – írta tanárairól Esterházy Péter. Az 1717-ben Pestre hívott piarista szerzetesek gimnáziumából tudósok, művészek, főpapok, államférfiak kerültek ki, köztük két Nobel-díjas és hat miniszterelnök. A séta nem csak a piarista atyák sírboltjait keresi föl, hanem legkiválóbb tanítványaikét is Vörösmarty Mihálytól Lotz Károlyig és Eötvös Lorándtól Antall Józsefig.

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges: regisztracio@nori.gov.hu, 06-1/896-3874

Egyéb szerzetesi programok

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül számos további szerzetesi programot ajánlunk az alábbiakban. Részletek a programra kattintva érhetőek el a szerzetesek.hu oldalon.

 

Piarista Rend Magyar Tartománya