Virtuális túra a piarista központban

Pest első gimnáziuma, az ELTE-BTK volt épülete, a piarista rend pesti története, a Duna-parti piarista tömb jelene és múltja egy új virtuális kiállításon. Időutazással egybekötött épületbejáráson keresztül, 45 virtuális térben foroghatunk körbe a 360 fokos gömbpanoráma-felvételeknek köszönhetően a budapesti piarista központ és a Piarista Gimnázium körül, illetve magában az épületben.

A Piarista Múzeum legújabb virtuális kiállítása egy nem mindennapi virtuális épületbejárásra hívja az érdeklődőket legutóbbi Facebook-bejegyzésében: „Kedves 9-12.-es pesti piarista diákok, akik jó pár hete nem járhattok már a gimnáziumba! Kedves piarista öregdiákok, akik szívesen nosztalgiáznátok! Kedves érdeklődők, felvételizők, akiknek nem volt lehetősége nyíltnapon megszemlélni a budapesti Piarista Gimnázium-ot! Kedves 1953 és 2000 közötti ELTE BTK-sok, Egyetemi Színpad-látogatók, akik rácsodálkoznátok az épület újjászületésére! Minden kedves érdeklődő, aki kíváncsi Pest első gimnáziumára, a piarista rend pesti történetére, a Duna-parti piarista tömb jelenére és múltjára!

A negyvenöt virtuális térben különböző ikonokra kattintva régi képeken megidéződik az egyes terek, illetve termek korábbi, 100 évvel ezelőtti állapota, berendezése, megismerkedhetünk az épületben található műtárgyakkal, de izgalmas hanganyagokat és videókat is élvezhetünk, belehallgathatunk pl. Sík Sándor megzenésített verseibe, megnézhetjük Öveges professzor néhány lenyűgöző kísérletét, megismerkedhetünk Kovács Mihály kibernetikai találmányaival vagy a piarista vitorlázás hőskorával. – olvasható a Piarista Múzeum Facebook-oldalán. 

A virtuális túra fő útvonala a zöld nyilakra kattintva járható be, de egyes terekben sárga, illetve fehér nyilakkal is találkozhatunk, amelyek fontos leágazásai a túrának, ezeket érdemes a zöld főútvonal előtt bejárni, majd a piros nyilakra kattintva visszatérni a „kereszteződésekbe”, a gimnázium auláiba.

A Piarista Múzeum vezetője, Borbás Péter egyúttal köszönetet mond a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusainak a virtuális kiállítás létrehozásában való közreműködésükért. A kültéri 360 fokos felvételek a Google Street View-ról származnak, míg az épület belső területeiről Hajba András készítette a gömbpanoráma-fotókat.

Mindenkinek jó ismerkedést vagy éppen nosztalgiázást kívánunk a piarista renddel, Pest első gimnáziumával, a Duna-parti piarista "palotával", tömbbel kapcsolatban, amely jó pár évtizeden át az ELTE Bölcsészkarának vagy éppen az Egyetemi Színpadnak is otthont adott.” – zárja közleményét Borbás Péter, a Piarista Múzeum vezetője.

A virtuális kiállítás ide, vagy a képre kattinva érhető el.
 

Piarista Rend Magyar Tartománya