A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett borverseny díjazottja december 11-én, csütörtökön vehette át a kitüntető oklevelet. A győztes bor az év Piarista boraként kerül forgalomba, amely címet idén a Nyári Pince Hárslevelű 2012 nyerte el.
A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett borverseny díjazottja december 11-én, csütörtökön vehette át a kitüntető oklevelet. A győztes bor az év Piarista boraként kerül forgalomba, amely címet idén a Nyári Pince Hárslevelű 2012 nyerte el. A régi piarista borászati hagyományokat felélesztő pályázaton idén a száraz fehérborok versenyeztek.
A piaristák – a kegyesrendiek – évszázadok óta tanítanak, 1642 óta Magyarországon is számos iskolát alapítottak. Manapság is több ezer gyermeket, fiatalt oktatnak általános iskoláikban, gimnáziumaikban, óvodáikban és szakiskolájukban. Jelentős szerepük volt azonban a magyarországi borkultúra fejlesztésében is, szőlészeteik mintagazdaságokká fejlődtek az évszázadok alatt.
A rend második magyarországi iskolája is úgy jött létre 1685-ban, hogy Szelepcsényi György esztergomi érsek szőlőket hagyott a kegyesrendiekre a Kiskárpátok alján, a Pozsony megyei Szentgyörgyön. Később is sok piarista rendház megélhetéséhez hozzájárultak a kisebb-nagyobb szőlők és pincék. Több nagyobb birtok is volt a rend tulajdonában, melyekből hazai és nemzetközi versenyeken díjnyertes borok kerültek piacra. Ilyenek voltak a Balaton-felvidéken Dörgicsén, valamint Tokaj közelében Mádon és Sátoraljaújhelyen.
A második világháború után a kommunista diktatúra által elvett birtokok szőlőterméséből származó bor hiánya társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékek elvesztését is jelentette.
A rendszerváltást követően 2008-ban indult el a munka, hogy a rend újjáélessze a régi hagyományokat. Egy évvel később, az első alkalommal kiírt borválogatásra, nem lévén saját szőlőterülete a rendnek, olyan borászatokat hívtak meg, amelyek a balatoni és a tokaji régiókban, hagyományos piarista szőlőtermő földek közelében fekszenek. A szakértőkből és a rend képviselőiből álló zsűrinek az volt a feladata, hogy a beérkezett pályázatok közül kiválassza azt a bort, mely az év Piarista bora címre érdemes és méltó. Ettől kezdve a kitűnő minőségű győztes borok Piarista borként kerültek palackozásra, címkézésre és forgalomba. 2010-től már országos volt a nemes vetélkedés. A minden évben megrendezendő borválogatás egyik célja, hogy a feltörekvő, komoly szakmai munkát végző magyar gazdák borait megismertesse a borkedvelő közönséggel. A másik cél pedig, hogy a rend borászati hagyományainak társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékei újjászülessenek, és közösségek épüljenek belőlük, nemcsak a piarista családon belül, hanem minden borszerető ember között.
Idén is kitűnő minőségű borok érkeztek a válogatásra. A régi piarista szőlőtermő vidékekről és az ország legkülönbözőbb borvidékeiről származó fehérborok mindegyike tehát méltón képviselte a rend hírnevéhez illő hagyományt és minőséget.
A szakértőkből és a piarista rend képviselőiből álló öttagú szakértői zsűri tagjai Nyeste Pál SP, a nagykanizsai gimnázium igazgatója, dr. Freund Tamás agykutató, dr. Rohály Gábor, a zsűri elnöke, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, és dr. Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke voltak.
A május végén megrendezett zsűrizésen 100 pontos rendszerben íz, zamat, szín és illat alapján pontozták és rangsorolták a borokat. A kóstolás vakon történt, a zsűri tagjai csak a döntésük után ismerhették meg a borokat készítő borászatok neveit. A szakmai zsűri által kiválasztott bor az év Piarista boraként kerül forgalomba, a termelő nevének és címének feltűntetésével.
A Piarista bor 2014 győztese: Hárslevelű 2012 – Nyári Pince
Szöveg:Hernády Zsolt Géza
Fotók: Szathmáry Melinda
A GYŐZTES PINCÉSZET ÉS BOR ADATAI:
NYÁRI PINCE
SZENT GYÖRGY-HEGYI HÁRSLEVELŰ 2012, száraz fehérbor, 750 ml
A Balaton-felvidék nyugati végén fekszik a 415 m magas tanúhegy, a bazaltkupolás Szent György-hegy. Vulkanikus lejtőin évszázadok óta folyik szőlőtermesztés, így a hegyoldal tele van bazaltból épült pincékkel.
A Nyári birtok kezdeti 0,4 hektárnyi területe mára 7,5 hektárra bővült, így a szőlőbirtok hagyományos fajtái, az olaszrizling, szürkebarát és chardonnay mellé cserszegi fűszerest, rajnai rizlinget, kéknyelűt és hárslevelűt telepítettek, a fajtakínálat bővülése érdekében.
Értéket teremteni és értéket megóvni – ez a Nyári Pince filozófiája.
A pincészet immár harmadik alkalommal nyerte el a Piarista bor címet (Szürkebarát 2008, Kéknyelű 2009, Hárslevelű 2012).
A hárslevelű a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája, mely kedveli a badacsonyi vulkanikus melegebb talajt. A szeptember közepén szüretelt szőlő reduktívan erjedt, majd másfél évig hordóban, finomseprőn érlelődött. Gazdag beltartalmú, testes, gyümölcsös bor, melyet a kevés maradékcukor széppé és teljessé tesz.
Fogyasztása 13 oC-ra hűtve javasolt.
Alkoholtartalom: 15 %vol
www.nyaripince.hu