„Szerzetesek asztalánál” címmel nyílt kiállítás decemberben a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Óbudán, amelyet Saly Noémi muzeológus rendezett. Koltai András levéltárvezető összefoglalója.
„Szerzetesek asztalánál” címmel nyílt kiállítás decemberben a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Óbudán, amelyet Saly Noémi muzeológus rendezett.
Asztalt ugyan nem találunk a kiállításon, de annál többet megtudhatunk a szerzetesi asztalokra szánt ételekről. A kiállított képek, edények, ételcímkék, konyhai eszközök, könyvek, némi kóstoló és persze az alapos magyarázó szövegek izgalmas gasztronómia- és művelődéstörténeti kirándulásra hívnak az európai és magyarországi kolostorok világába.
A kamarakiállítás tematikáját öt nagyobb étel, illetve ételcsoportot bemutatása adja: a kenyér, a bor, a sör, gyümölcsök, a méz, a sajt, a hal és az olaj, valamint a gyógynövények (beleértve a likőr formájúak is). Utóbbit egy külön „kiskertbe” betérve szemlélhet a látogató. Megjelenik a kiállításon a böjt, a kertészkedés, a gyógyítás, az egyes ételek (mint a kenyér, a bor, a hal) hittani jelentősége, a pezsgő eredete (egy francia bencés, Dom Pérignon találta föl) és a Paulaner sör története. Láthatók kolostori termékek, elsősorban borok, sörök és sajtok, az ostyatésztát pedig bárki megkóstolhatja.
A kiállítóterem közepét (tulajdonképpen az asztal helyét) kéziratos kötetek foglalják el, amelyek a pannonhalmi bencés és a budapesti piarista gyűjteményekből, illetve az Egyetemi Könyvtárból származnak. Saly Noémi összegyűjtötte a szerzetesek által írt vagy használt legértékesebb magyarországi kéziratos szakácskönyveket, köztük a ferences eredetű „Szakácsmesterségnek könyvét” illetve a Simai Kristóf piarista terjedelmes írását „Némely étkek készítési módjáról”. Egy másik tárló rendházi és kolostori számadáskönyveket mutat be, közte a váci piaristákét, amelyből pontosan követhető, hogy mi került a piacról a rendház asztalára. Külön tárlót kaptak a tudós magyar szerzetesek kertészeti szakkönyvei. Lippay János jezsuita híres Posoni kertje (1664-1667) mellett a 19. században élt Katona Dénes piarista kertészeti és „dinnyészeti” szakkönyvei is láthatók.
A kiállításról tehát a piaristák sem hiányoznak. De nemcsak ezért érdemes figyelemre, hanem azért, mert az étkezésre vonatkozó szerzetesi szabályok és hagyományok – amint Saly Noémi megfogalmazta – „nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják”.
A kiállítás 2015. május 1-ig látogatható (1036 Budapest, Korona tér 1.) az óbudai plébániatemplom mögött.
Koltai András
Hivatkozások:
http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=211&tbl=kiallitas
http:/www.magyarkurir.hu/hirek/szerzetesek-asztalanal-kiallitas-test-es-lelek-taplaloirol
Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1012121075510914.1073741899.236874639702232
(Facebook album fotók: Nagy Géza, Kiss Hajnalka)