300 éve együtt tanulunk. Virtuális kiállítás.

0092_budapest_kovacs_mihaly-1963-mueger-600dpi

A Piarista Múzeum virtuális kiállítás a magyar piarista rendtartomány 300. születésnapjára. 

Együtt tanulás. A magyar piarista közösségek 300 évét végig kísérte ez a két szó. Sokkal több ez, mint frontális, tantermi ismeretátadás. A piarista szerzetesek ugyanis maguk is tanultak, amikor például új városokban kellett letelepedniük, és sokszor omladozó épületekben kellett megkezdeniük a tanítást. De tanulniuk kellett a növekedést is, új iskolaépületek, rendházak megtervezését. A 18. század derekán tudtak tanulni itáliai rendtársaiktól, nyitottak voltak a modern természettudományos szemléletre. És nem voltak restek tanulni a sokszor riválisuknak tekintett jezsuitáktól sem. Amikor a Ratio educationis kötelezővé tette a rajzoktatást, akkor – ahogy virtuális kiállításunk számos képén is látni fogjuk – számos piarista sajátította el a mérnöki, művészi rajzot és szervezte meg az első rajziskolákat. Folyamatos tanulás volt, és a mai napig az, a hivatalos oktatási keretrendszerekhez történő kreatív alkalmazkodás. Piarista tanárok és diákok együtt tanulták az iskolai színjátszást, a reformkorban együtt növekedtek a hazafias szellemiségben, együtt álltak ki az 1848/49-es szabadságharc mellett. Később együtt voltak jelen és gazdagították egymást az önképzőkörökben, a cserkészetben, a sportban. Együtt vészelték át a világháborús időket, a kommunizmus évtizedei alatt olyan termékeny oázist teremtettek iskoláikban, amely egész életre szóló megtartó erőt és élményeket nyújtott. Diákjaikkal együtt terveztek kibernetikai játékokat, együtt építettek vitorláshajókat, együtt izzadtak a túrákon, együtt fedezték fel a természetet és a nomádabb életmódot, együtt szelték a Balaton habjait.

A magyar piaristák 300 éves együtt-tanulása azt üzeni számunkra, hogy mindig, minden körülmények között merjünk bátrak, nyitottak lenni az életre, az új ismeretekre, tudjunk igényesen figyelni, hallgatni, merjünk gondolkodni, reflektálni, tudjunk rácsodálkozni egymásra és körülöttünk lévő világra, merjünk álmodni, növekedni és erőnket megfeszítve dolgozni céljainkért, de tudjunk kiengedni, örülni, ünnepelni is. Merjünk hibázni, de tudjunk újrakezdeni is. És mindez csak együtt, közösségben megy igazán. Akár az osztályteremben, akár azon kívül: biciklitúrán, vitorlástáborban, kibernetikai vagy robotika szakkörön, cserkész vagy sportfoglalkozáson, színjátszókörön, énekkarban, önképzőkörön vagy szakkörökön, Mária kongregációkban vagy diáklelkigyakorlatokon. És most a digitális oktatásban is. Na meg egyáltalán: az életben, a gyereknevelésben, a családi, közösségi vagy szerzetesi életünkben.

Ez a piarista együtt-tanulás igaziból több, mint 300 éve tart már Magyarországon, hiszen 1721. március 7-én a generálisi káptalan éppen azért nyilvánította önálló rendtartománnyá a magyar piarista közösségeket, mert a 17. századi alapítások után az 1710-es években egy olyan iskolaalapítási "boom", olyan erős növekedés, terjeszkedés indult el, amely önálló provincia létrehozását sürgette. A mostani ünnep tehát a magyar piaristák jubileumi évtizedének megkoronázását jelenti.

Virtuális kiállításunkban felvillantunk néhány jelenetet ebből a 300 éves együtt-tanulásból, illetve talán néhány kevésbé ismert épület- és csoportkép segítségével bemutatjuk a Piarista Rend Magyar Tartományának gazdagságát, hogy hány helyen és milyen szerteágazó tevékenységi körben volt jelen a rend a történelmi Magyarországon.

Jó böngészést és mindenekelőtt jó együtt tanulást kívánunk mindenkinek, az élet minden területén!

A kiállítás az alábbi linkre kattintva Facebook-regisztráció nélkül is megtekinthető: https://www.facebook.com/piaristak/posts/10160623769377738

Borbás Péter, Piarista Múzeum
Piarista Rend Magyar Tartománya