Érezd át, képzeld el, valósítsd meg, majd meséld el másoknak!

Másodszor indult útjára tartományunkban a Trastevere projekt, melynek keretében az önkéntes társadalmi szolgálat céljával, a design thinking módszertanával diákprojektek megvalósítására hívjuk a 6-10. évfolyamos piarista fiatalokat, velük együtt pedig a munkatársakat és a szülőket. 

A Trastevere projekt valós társadalmi kérdéseket boncolgató program. Kalazanci Szent József ránk hagyományozott öröksége révén olyan önkéntes projektek létrehívását szeretnénk támogatni, melyek embertársaink közvetlen támogatását, az együttműködést, a társadalom átalakítását, a világ jobbátételét szolgálják diákprojektek révén.

Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájának szellemében, s ennek kihívásain dolgozva, a világ minden tájáról gyermekek és fiatalok köteleződtek el, hogy 2030-ra elérjék a fenntartható fejlődési célokat. Ehhez kapcsolódva, Pedro Aguado piarista rendfőnök buzdítására 2019 decemberében született meg Trastevere projekt néven a piarista rend európai szintű társadalmi programja, amelynek főszereplői a jobb és élhetőbb, fenntarthatóbb világért munkálkodó piarista diákok. (Rómában a Tiberiszen – olaszul Teverén – túli, régebben szegény városrészt hívják Trasteverének, ahol a rendalapító Kalazanci Szent József felkarolta a nincstelen gyermekeket és az oktatást ingyenessé tette számukra.)

A program fő célkitűzései között szerepel az önkéntesség lényeges és társadalomformáló szerepének hangsúlyozása a rászoruló emberek közvetlen támogatásának, a diákok közti együttműködések, közös tanulási alkalmak megteremtésének szolgálatában.

trastevere.piarista.hu oldalon videók, tájékoztató füzet, módszertani útmutató és rengeteg példa segítségével mindent megtudhattok e nagyszerű programról. A piarista iskolákban felnőtt mentorok segítik az alkotást, a projektben való részvételt. 

Hajrá! Fogjunk össze, működjünk együtt a teremtett világ védelme érdekében, embertársaink közvetlen támogatásáért, a közös tanulásért, a társadalom átalakításáért!

A Trastevere projekt felelőse Lázár László (lazar.laszlo@piarista.hu). Keressétek őt bátran kérdéseitekkel, észrevételeitekkel!

Piarista Rend Magyar Tartománya

További hírek

Összes hír