Idén is elindult a „TESZI” a nagykanizsai Piárban

NID-1787_TEszi_kicsi

A Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda a hagyományoknak megfelelően idén is elindítja a Tevékeny Szeretet Iskolája (TESZI) önkéntességi szolgálatot a 10. évfolyamosok számára.

 

Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda a hagyományoknak megfelelően idén is elindítja a Tevékeny Szeretet Iskolája (TESZI) önkéntességi szolgálatot a 10.évfolyamosok számára.

A programsorozat nyitórendezvényét a Szent Pompiliusz kápolnában tartották, ahol Nyeste Pál igazgató atya Szent Máté evangéliumából olvasott fel részletet, majd a 35 piarista diákhoz szólva kiemelte: kell, hogy szemünk legyen arra, hogy észrevegyük, ha mellettünk valaki gondokkal küzd! Arra kérte őket, azzal a gondolattal induljanak el a helyszínekre, hogy jót akarnak tenni, és valóban jók akarnak lenni. A kudarc ne szegje kedvüket, erősítsék egymást, mondják el egymásnak a tapasztalataikat, ami átsegíti őket a nehézségeken.

 


Steinhardt Tamásné pedagógus elmondta, minden diák szabadidejében végzi a tevékenységét heti egy alkalommal, egy órában. A közösségi szolgálat nemcsak lehetőség, hanem kötelező feladat az iskolában, hiszen 2016-ban az érettségi követelmény része lesz. A karitatív munka során megismerkedhetnek nehéz sorsú hátrányos helyzetű felnőttekkel, szociálisan rászoruló emberekkel, az ő mindennapi életükkel, illetve az intézmények működésével is. Olyan területeken próbálhatják ki magukat, amelyek merőben eltérnek a 16-17 évesek világától. Olyan környezetbe kerülhetnek, ami korábban ismeretlen volt számukra, és szokatlan élethelyzetekbe nyerhetnek betekintést. Ebben a korban jó, ha az ember a tanulás melletti szabadidejét önmaga megismerésére, illetve személyiségének kibontakozatására használja fel. A szeretetszolgálatba indulni nem könnyű, egy piarista időbeosztásába sem egyszerű beilleszteni, de mindezekben segítőik lesznek tanáraik, illetve az intézmények kapcsolattartói.

 

Forrás: Kanizsa Újság