Megkezdődött a mosonmagyaróvári Piarista Iskola új épületének kialakítása

A Piarista Rend Magyar Tartománya május 19-én megkezdte a mosonmagyaróvári volt levéltár épületének átalakítását, és ezzel a piarista gimnázium új épületrészének kialakítását.

Ferenc pápa a globális nevelési egyezményben arra buzdít, hogy össze kell fognunk a helyi társadalommal és együtt kell szolgálnunk azokat az embereket, akikhez küldetésünk van, hogy elvigyük számukra az evangélium üzenetét – mondta köszöntőjében Zsódi Viktor tartományfőnök. Itt Mosonmagyaróváron ez már most megvalósul, a város munkatársaival, a vármegye képviselőivel és országgyűlési képviselőjével közösen dolgoznak azon, hogy a piarista küldetés teljesebb legyen és egyre jobb feltételek között valósulhasson meg.

„A mai alkalom egy újabb startpont, arra készülünk, hogy úgy újítjuk fel ezt a most visszakapott épületet, hogy találkozások helyszíne legyen. Találkozások a diákoknak a tudományokkal, a Jóisten kegyelmével, és reméljük, hogy ezek a találkozások szebbé, jobbá teszik majd a helyi társadalmat.”

Cseh András, a felújítás vezető tervezője elmondta, hogy 22 hónapos közösségi tervezésben vettek részt, amely alatt megismerték a piarista rend pedagógiai megújulását,  és ezzel szerves összefüggésben tudtak a tervezéskor terekben gondolkodni. Kialakult egy olyan koncepció, amely Kalazanci Szent József folyamatosan újító hagyományát követte, elsősorban pedagógiai, közösségi módon, a tervezéskor pedig térben követték le. Arra törekedtek, hogy a gimnazisták számára a tantermek mellett kisebb méretű informális és nem formális tanulási tereket, valamint a nemzetközi gyakorlatban már jól ismert félhivatalos előadóteret is kialakítsanak.

 

Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője a magvetéshez hasonlította a piarista rend mosonmagyaróvári intézményét, ahol a jó minőségű talajban, megfelelő műveléssel hamar szárba szökkennek az itt nevelkedő palánták. Kiemelte, a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda olyan értékeket képvisel, amelyek már kiállták az idő próbáját, s a történelem viharai közt is fönnmaradtak.

A most induló projekt célja egy korszerű, a 21. századi pedagógia téri szükségleteit biztosító,
4×2 tanulócsoportos gimnázium épület kialakítása, amelyben új otthonra találhatnak a mosonmagyaróvári piarista gimnazisták.

A helyi piarista iskolát összesen közel 700 gyermek látogatja, óvodásoktól az érettségizőkig. A magyar kormány 956 millió forint támogatást ítélt meg a gimnázium, általános iskola és óvoda komplex fejlesztésére.

Piarista iskola 1739 óta működik Mosonmagyaróváron az egykori városháza és a Habsburg hercegi kastély közötti barokk tömbben. Az 1948-as államosítást követően 1994-ben tértek vissza a városba a piaristák. A jelen fejlesztés keretében megújuló Városház utcai ingatlan 2023-ban került újra a rend birtokába.

Építtető: Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda (Mosonmagyaróvár)
Tervező: CAN Architects Studio Kft.
Kivitelező: IMOCENT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Műszaki ellenőr: Pannon-Net Kft.

Támogató: Miniszterelnökség
Támogatáskezelő: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Projekt összköltsége: 1 182 692 000 Ft

A kivitelezés befejezésének tervezett időpontja: 2024 májusa

Piarista Rend Magyar Tartománya

Képek: Csapó Viktória/PRMT