Önmagunkkal egymásért – KM tábor Bodajkon


A Bakony aljában fekvő Bodajk 2023. augusztus 7. és 12. között kétszáz fiatalnak adta a Kalazancius Mozgalom idei nyári táborához a helyszínt, ahová Budapest, Göd, Kecskemét, Kolozsvár, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Szeged és Vác városokból érkeztek a résztvevők. 

A közösségépítő programokban, mozgásban, sportban, játékokban, önismereti és kapcsolatteremtő műhelybeszélgetésekben gazdag tábori tematika két korosztály részére tartogatott maradandó élményeket.

A tábori hetet a különböző tevékenységekben vissza-visszatérően végigkísérték a Kalazanci Szent József életéről szóló és az Így neveld a sárkányodat című animációs filmhez köthető programelemek. 

A fiatalabbak Kalazancius életéről szóló jelenetekben elevenítették meg a rendalapító atya példamutató életének állomásait és kiemelendő mozzanatait, majd a mai világban és saját életükben keresve párhuzamokat, kiscsoportokban beszélgették át a felmerült gondolataikat. A tábort alapvetően a korosztályos tematikákhoz kapcsolódó sok-sok játék tarkította. 

A nagyobbak kiscsoportos beszélgetései alatt a csoporttagok kisebb részletekben összeraktak egy térképet önmagukról, saját életükről. Ezen megjelent a családjuk, a közösségeik, kincseik és félelmeik.

A térképet magát, az utolsó nap meglepő felismeréssel tudták összeilleszteni. 

A  csoportos foglalkozások lelki megmozdulásait társasjáték mérkőzésekkel, a sportpályákon pedig barátságos versengéssel, intenzív mozgással hozták egyensúlyba. 

A tábor egyik legmozgalmasabb napján a Dunántúli-középhegység adta környezetben kétszáz táborozó harminc csoportvezetővel vágott neki a hosszú kilométereknek. A túrán még délutáni sportolásra is jutott energia, és még egy kis eső sem szegte a jókedvet.  A kirándulós napot fáklyás szentmise zárta. 

Érdekes és emlékezetes volt a fiú-lány beszélgetős különprogram, amelyen külön a fiúk és külön a lányok egymást és a csoportvezetőket egyaránt kérdezgethették. 

A legizgalmasabb program talán a kisebbek nyomozó- és kalmárjátéka volt, de nem kevésbé volt népszerű a tábori hadijáték. Mindenesetre az elmaradhatatlan Christian-party, a fergeteges zene és tánc ismét nem férhetett semmihez. 

Tábortűz, játékok és éneklés, legvégül szentmise zárta az idei országos nyári KM tábort. Alig várjuk a következőt, addig is mindenkit szeretettel látunk most szeptembertől a KM-csoportokban. 

Külön öröm, hogy a táborba Zsódi Viktor tartományfőnök úr is ellátogatott és bekapcsolódott a fiatalok programjaiba. 

Az M1 Élő egyház című műsora tudósított a táborunkról, így egy néhány perces kisfilmben is viszontláthatjuk élményeinket.

Kalazancius Mozgalom 

Galéria