ORIENT Activity – Pályaorientációs jó gyakorlatok cseréje a szakképzésben

pkk_orientactivity01

Négynapos képzés valósul meg augusztus 16-19. között a váci Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központban a nemzetközi ORIENT Activity – Pályaorientációs jó gyakorlatok cseréje a szakképzésben elnevezésű projekt keretében.

A három ország – Magyarország, Románia és Szlovákia – együttműködésével zajló program célja a projektben részt vevő szervezetek jó gyakorlatainak kölcsönös megismerése, a hazai intézményi rendszerbe illeszthető elemek felhasználása, a tanári gyakorlatok szélesítése helyi szinten, valamint a Duna Régió Stratégiájához illeszkedő nemzetközi együttműködés a szakképzés, szorosabban a pályaorientáció tekintetében. Átfogó cél hozzájárulni az európai, valamint a hazai szakképzés és pályaorientáció minőségének fejlesztéséhez.

A huszonegy fő részvételével zajló képzés keretében a váci Piarista Kilátó Központ szakemberei megosztják többek között a Göd 2.0 orientációs évfolyamon tanuló fiatalok pályaorientációjához kötődő tapasztalataikat, és azokat a diákokkal és pedagógusokkal, mesterekkel való együttműködésből született eredményeket, amelyek más országokban is hasznosíthatóak. 

A komáromi TANDEM n.o. munkatársai ismertetik az egyénre szabott, élményalapú Mesterségem cíMERRE? elnevezésű program során az önismeret és pályaismeret témakörében szerzett tapasztalataikat.

A gyulafehérvári Caritas a hátrányos helyzetű és NEET, azaz nem tanuló, nem dolgozó fiatalok elérésben, fejlesztésében és munkaerőpiaci beilleszkedésének támogatásában alkalmazott módszereiket osztják meg. 

A váci Piarista Kilátó Központban, illetve a következő időszakban a partner szervezetek által szervezett képzések keretében a szakemberek megoldásokat és válaszokat keresnek az intézményeken belül felmerülő szakmai kérdésekre, kihívásokra.

Az ORIENT Activity az ERASMUS+ keretében „Együttműködés az innováció és a bevált gyakorlatok cseréje terén” megvalósuló projekt (2020-1-HU01-KA202-078814)