Piarista diákok egy jobb világért! – Ismét elindult a Trastevere projekt

Örömmel adjuk hírül, hogy ismét elindult a Trastevere projekt tartományunkban. A helyi mentorok és a tartományi kísérő csapatok a helyükön, a technikai és szervezési előkészületek lezárultak: minden készen áll arra, hogy a diákcsapatok regisztráljanak a Trastevere portálon.

„A világot meg lehet és meg kell változtatni. Intézményeink, pasztorális folyamataink, a Kalazancius Mozgalom és nagyon konkrét módon a Trastevere projekt ezen a mély meggyőződésen alapszik, ezt kívánja előmozdítani. Igen, a világ megváltoztatható…, de csakis akkor, ha növekszik benned a meggyőződés, hogy ezt meg tudod tenni. Egy intézmény akkor méltó Kalazancius nevéhez, ha valóban átalakítja környezetét, és ha olyan fiatalokat nevel, akik tudnak hinni ebben a kihívásban, és képesek azt előrevinni. Ebben áll Kalazancius projektje.” – fogalmaz Pedro Aguado atya, rendünk generálisa

A Trastevere program immár negyedszer indul útjára a magyar tartományban. Keretei között az önkéntes szolgálat céljával diákprojektek valósulnak meg a teremtett világ védelme érdekében, embertársaink közvetlen támogatásáért, az együttműködésért, a közös tanulásért, a társadalom átalakításáért. A 6-12. évfolyamos diákok csapatai egy maguk választotta társadalmi projektet visznek végig, mely négy szakaszból áll: a probléma felfedezéséből, a megoldás megtervezéséből, a megvalósításból és a videó útján történő megosztásból. A bemutatott program lehet teljesen új, de akár az intézményen belül már létező tevékenység is. Munkájukat mentortanárok kísérik.

Regisztrálni folyamatosan lehet a honlapon!

A projektvideók feltöltésének határideje:  2023. május 10.

A Trastevere projekt közösségi és személyes változást indít – és egyben a résztvevőket is megváltoztatja. Generálisunk ennek kapcsán így szólítja meg a diákokat:

„Téged változtat meg… átalakítja a szívedet, a meggyőződéseidet, a gondolataidat, életcélodat. A Trastevere projekt téged változtat meg: az életedet.” Majd a következőképpen buzdít: „… ha azok az értékek, meggyőződések és tapasztalatok, melyekben piarista iskolád nevelt, mind megjelennek alapelveid szintjén, amikor fiatal felnőttként első lépéseidet teszed, hogy kialakítsd saját életedet, akkor a Trastevere projekt sikert ért el — nemcsak iskolás éveidre szól ugyanis, hanem az a célja, hogy megváltoztassa egész életedet. Ez az egyetlen módja annak, hogy átformáljuk a társadalmat, melyben élünk.”

A korábbi években megvalósult projektek videói és a program minden részlete megtalálható a https://trastevere.piarista.hu/ oldalon.

Projektre fel! 

A Trastevere projekt tartományi támogató csapata