Szeljük a habokat! – Elindultak a piarista vitorlástáborok


Június 25-én szezonnyitó vitorlabontóval indultak meg a vitorlástáborok a Piarista Vitorlázó Egyesület szervezésében Balatonberényben.

A vitorlázás nagyon különleges dolog – mondta Zsódi Viktor tartományfőnök atya az első turnus résztvevőinek. „A performatív tanulás, amelyet a rendtartomány nagyon fontosnak tart, az itt igazán megvalósulhat, hiszen itt közösségben kell lenni. Nem lehet – még egy egyszemélyes hajóban sem – teljesen egyedül lenni, mert szükségünk van a társaink támogatására és a természet ismeretére. Az, ami talán a tanteremben egy távoli valóság, az itt a Balatonon, a hajóban, a szélben vagy a szélcsendben tapintható valósággá válik. Reméljük, ez sokat nektek is sokat jelent, hiszen közösségbe von be benneteket és a tanulásnak egy új formáját adja számotokra.

A táborozókat Druskóczi Tünde Balatonberény polgármestere is köszöntötte örömének adva hangot, hogy ismét Balatonberény ad otthont a vitorlástábornak. Reményét fejezte ki, hogy az itt szerzett élmények, tapasztalatok egész életükben szép emlékként őrzik majd.

A táborozókat az előző napi nagy szél, a reggeli eső és az ünnepség utáni szélcsend sem térítette el attól, hogy nekilássanak a vitorlások felszereléséhez és a vízre szállás előkészítésének.

Az első turnusban Budapest, Vác, Nagykanizsa, Szeged, Mosonmagyaróvár piarista iskolából 25 diák kezdte meg elsajátítani – vagy tovább fejleszteni – vitorlás tudását. –

A nyári szünet alatt összesen 160 diák – Budapest, Vác, Nagykanizsa, Kecskemét, Szeged, Mosonmagyaróvár iskoláiból – vesz majd részt a táborban. A táborokat a nyár alatt négy oktató vezeti, akiknek összesen 20 egyetemista önkéntes segít.

Az egy hét alatt a diákok megismerkednek a szükséges elméleti alapokkal – szélirányok, jellemző balatoni viszonyok, hajótípusok ismerete, szakszavak –, valamint a Balaton élővilágáról és Balatonberény térségéről is tanulnak majd.

A gyakorlati órákon a hajó fel- és leszerelése, hajós csomók tanulása, az alapvető manőverek, körpálya gyakorlatok, túravitorlázás a Zala-torkolathoz, karbantartási gyakorlatok és elsősegély ismeretek lesznek fókuszban.

Esténként közös programokon vesznek részt a fiatalok, a sportolás mellett – röplabda, tollas, darts, foci – kvízest, filmnézés, közös imádságok és a Kalazancius Mozgalom estéje.

A Keszthelyi Vízirendészet segítségével megismerkednek a vízen való biztonság szabályaival. Minden turnus ellátogat a település Múltházába, ahol testközelből ismerkedhetnek meg a nyugat-balatoni paraszti házépítési, gazdálkodási módokkal a 18. század elejétől kezdve, illetve megismerhetik a balatoni turizmus kialakulását tősgyökeres Berényiek beszámolóin, emlékein, valamint meghatározó tárgyakon keresztül is.

Piarista Rend Magyar Tartománya

Képek: Csapó Viktória/PRMT