Tavaszi DÖK találkozó a szinodalitás jegyében

A váci Piarista Kilátó Központ adott otthont a piarista Diákönkormányzatok 2024-es tavaszi találkozójának.

Nyolc piarista intézmény ötvenkét diákja és hét pedagógusa vett részt az idei Diákönkormányzatok tavaszi találkozóján. A rendszeres esemény most először, de hagyományteremtő céllal a váci Piarista Kilátó Központ szervezésében és épületében valósult meg. A legutóbbi program célja az intézményekben működő diákönkormányzatok között kapcsolódási pontok keresése, új kapcsolatok kialakítása, a meglévők továbberősítése, a jövőbeli hálózatos működés megalapozása volt. A résztvevőket Zsódi Viktor Sch.P. piarista tartományfőnök és Katona Miklós, a Kilátó igazgatója online köszöntötte. Tartományfőnök atya beszédében hangsúlyozta a diákönkormányzat munkájának fontosságát és kiemelte: erős törekvés, hogy a DÖK működése a következő évek során az értéket hozó programszervezés mellett szinodális jelleggel, a folytonos párbeszéd platformja legyen diákok, szülők, pedagógusok között.

A plenáris részt követően a diákok és pedagógusok külön, kiscsoportos foglalkozásokon kezdték meg a munkát. Előbbiek a Katalizátor Élménypedagógia trénerei, utóbbiak pedig a Kilátó munkatársai vezetésével dolgoztak a délelőtti és délutáni szakaszokra osztott program során. A pedagógusok a nap során külön figyelmet fordítottak annak feltérképezésére, hogy hogyan valósítható meg a tartományi irányvonalak és az iskolában működő diákönkormányzatok minél hatékonyabb illesztése.

A most megvalósult alkalommal megkezdett közös munkát a diákok és tanáraik a 2024. október 9-re tervezett őszi találkozón folytatják.

Piarista Kilátó Központ