„Tedd tágassá sátradban a helyet…”

„Tedd tágassá sátradban a helyet…” – ennek az izajási idézetnek a szellemében került megrendezésre a tartomány történetében először a piarista kötődésű egyetemista csoportok országos találkozója Szigetmonostoron.

A 43 résztvevő a Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium és a budapesti KM egyetemista közösségekből érkezett. Ők azokat a fiatalokat képviselik, akik középiskolás éveik után is keresik annak a lehetőségét, hogy piarista közösséghez tartozzanak.

A március 24-26-ig tartó hétvégének két fő célja volt: találkozás egymással és közös lelki felkészülés Húsvét ünnepére. A három nap lelki fókuszát egy-egy szentírási történet adta. A résztvevők első nap a pusztába való kivonulás, mint az Istennel és önmagukkal való találkozás helye szimbólum segítségével egyénileg és közösen is reflektáltak arra, hogy a hétköznapokból kiszakadva milyen találkozásra vágynak Istennel és mit szeretnének felfedezni önmagukban.

A második nap lelki ívét Jézus és az apostolok Tábor helyre való elvonulása és a színeváltozás története adta. Ennek keretében zarándoklaton vettek részt és a közeli Vörös-kő kilátót vették célba. A zarándoklat nem csupán fizikai út, hanem olyan út, ami befelé vezet, a zarándok pedig olyan emberré válik, aki önmaga felé tart. E belső út folytatásaként vacsora után közös szentségimádásra volt lehetőség, melyet éjszakai virrasztás követett. A hajnalig tartó virrasztás során mindenkinek lehetősége nyílt arra, hogy fél- vagy egyórás váltásokban az apostolokhoz hasonlóan Jézus jelenlétében megpihenhessen és imádkozhasson. A találkozó harmadik és egyben zárónapját az aznapi evangélium, Lázár feltámasztásának története vezette. Ezt a bibliodráma műfajából ismert elemek segítségével kiscsoportban dolgozták fel a fiatalok és keresték saját viszonyulásukat a feltámadással. Ezt követően szentmisével zárult a találkozó.

Mindezek mellett a közös főzések, az asztalközösség, a szentendrei kompon autók közt való szűkös utazás, valamint az újjászülető tavaszi természet inspiráló hangulata gazdagították a találkozót.

Kalazancius Mozgalom